img

Japanse vertelkunst verovert hart van dementerende ouderen

Japanse vertelkunst verovert hart van ouderen met dementie
Zorggroep Charim, Regiocultuurcentrum Idea en Stichting Steun Ouderen Zeist zetten Kamishibai in voor ouderen met dementie. Kamishibai is een interactieve vertelkunst uit Japan.

In opdracht van Zorggroep Charim en Regiocultuurcentrum Idea zijn er vijf verhalen ontwikkeld voor ouderen met dementie. Aan de hand van prenten worden de verhalen getoond in een minitheater (vertelkast). Het project is geïnspireerd op de Kamishibai, een interactieve vertelkunst uit Japan.

Het idee om de Kamishibai in te zetten voor ouderen met dementie komt van ‘Courage, Kunst in veranderen’. Deze organisatie is gespecialiseerd in het ontwikkelen van theatrale werkvormen. Charim en Idea hebben Courage gevraagd om enerzijds bijzondere verhalen te ontwikkelen die aansluiten bij de belevingswereld van de ouderen met dementie en anderzijds om vrijwilligers te trainen zodat zij kunnen werken met de Kamishibai.

Om het project te kunnen ontwikkelen, is er contact gezocht met Stichting Steun Ouderen Zeist. Deze stichting reageerde enthousiast en maakt dit project financieel mogelijk.

Ervaring met het eerste verhaal
Het eerste ontwikkelde verhaal is afgelopen maand uitvoerig getest en de resultaten zijn veelbelovend. Pim de Laat, coördinator Welzijn bij locatie Mirtehof van Zorggroep Charim, vertelt:
‘Eén van onze cliënten, die loopdrang heeft, kwam om te luisteren naar het verhaal. Bij binnenkomst gaf de begeleider aan dat deze mevrouw vaak opstaat en begint te lopen. Het is namelijk moeilijk om haar langer dan vijf minuten bij het voorlezen te betrekken. De mevrouw ging zitten en we begonnen met het verhaal. Dit duurde ongeveer 15 minuten en zij  werd helemaal meegenomen door de Kamishibai. Ze heeft geen moment aanstalten gemaakt om op te staan.
Na het verhaal bespraken we thema’s die cliënten uit het verleden ook hebben meegemaakt en we kregen redelijk wat respons uit de groep. We vertelden dat er een tweede verhaal gaat komen en zelfs mevrouw zei dat ze bleef zitten, omdat ze meer wil horen. Prachtig!’

Samenwerking Zorggroep Charim en Regiocultuurcentrum Idea
Idea verzorgde al het project Luisteren in je leunstoel voor Charim. Een project waarbij vrijwilligers verhalen voorlezen aan ouderen. In 2015 zijn beide organisaties verder met elkaar in gesprek gegaan om te kijken hoe zij elkaar kunnen versterken in een onderlinge samenwerking. Een eerste resultaat hiervan is het project Kamishibai.